ВПРОВАДЖЕННЯ ПРИНЦИПІВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ НА ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ІНДУСТРІЇ 4.0

Ключові слова: сталий розвиток, Індустрія 4.0, харчові підприємства, фреймворк, імплементація

Анотація

У роботі досліджено проблему впровадження принципів сталого розвитку харчових підприємств Україні в контекст Індустрії 4.0. Розглянуто та виокремлено основні типи інноваційних технологій у сфері сталого розвитку. Визначено ключові переваги та недоліки застосування технологій сталого розвитку в контексті Індустрії 4.0. Досліджено особливості сучасних моделей сталого розвитку: CE (Циркулярна економіка), Eco-Efficiency (Екологічна ефективність, Biomimicry (Біомімікрія), Holistic management (Цілісне управління у сільському господарстві), SSC (Ланцюг сталого постачання), CSR (Соціальна відповідальність), C2C (Від колиски до колиски), TBL (Концепція потрійного критерію), NC (Природний капіталізм) та модель стейкхолдерського управління. Проведено порівняльний аналіз українського та світового досвіду впровадження принців та технологій сталого розвитку таких компаній: Danone, Nestlé, Unilever, Beyond Meat, Impossible Foods, BrewDog, ТОВ «Органік Мілк», ТОВ СП «Нібулон», ПрАТ «Тернопільський молокозавод» (Молокія), ТОВ «Укрпродукт Груп», ПрАТ «Київська кондитерська фабрика «Рошен», ПрАТ «Чумак», ПрАТ «Оболонь». Визначено, що окрім глобальних компаній, серед українських підприємств також присутній досвід практичного впровадження інноваційних підходів та технологій сталого розвитку. Акцентовано увагу на тому, що українському бізнесу слід запозичити досвід глобальних компаній щодо пакувальних інновацій, утилізації відходів та розробці екологічної продукції, з метою покращення екологічних показників на національному рівні. За результатами проведеного дослідження розроблено фреймворк впровадження принципів сталого розвитку на харчових підприємствах Україні в контексті Індустрії 4.0, який включає кроки від визначення цілей до моніторингу та оцінки. Підсумовуючи результати проведеного дослідження зроблено висновок про необхідність використання підприємствами харчової промисловості інноваційного підходу до сталого розвитку в умовах Індустрії 4.0 для розробки нових стратегій розвитку, розширення ринків збуту та підвищення конкурентоспроможності бізнесу з виробництва харчової продукції.

Посилання

Serediuk Y., Khryniuk O. (2021) Upravlinnia pidpryiemstvamy na zasadakh staloho rozvytku z metoiu zabezpechennia yikh dovhostrokovoi konkurentospromozhnosti [Enterprises management based on sustainable development in order to ensure their long-term competitiveness]. Efektyvna ekonomika, vol. 11. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105-2021.11.202

Nasteka M. V. (2022) Implementatsiia pryntsypiv staloho rozvytku silskohospodarskymy pidpryiemstvamy Ukrainy [Implementation of the principles of un sustainable development by Ukrainian agricultural companies]. Naukovyi visnyk Odeskoho natsionalnoho ekonomichnoho universytetu, vol. 11-12, pp. 14–19. DOI: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2022-11-12-300-301-14-19

Mihus I. (2023) Osnovni tendentsii rozvytku industrii 4.0 ta yii vplyv na ekonomichnu bezpeku derzhavy: mizhnarodnyi aspekt [The main trends in the development of industry 4.0 and its impact on the economic security of the state: an international aspect]. Science Notes of KROK University, vol. 1(69), pp. 52–59. DOI: https://doi.org/10.31732/2663-2209-2022-69-52-59

Dzhafarova E., Karpenko M. (2021) Osoblyvosti ta problemy vprovadzhennia Industrii 4.0 v ukraini [Features and problems of Industry 4.0 implementation in Ukraine]. Economy and Society. vol. 32. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-32-19

Ellen MacArthur Foundation (2013) Towards the Circular Economy: Economic and Business Rationale for an Accelerated Transition. Available at: https://www.ellenmacarthurfoundation.org/towards-the-circular-economy-vol-1-an-economic-and-business-rationale-for-an

Stephan Schmidheiny (1992) Changing Course: A Global Business Perspective on Development and the Environment. Mit Pr: Boston. 373 p.

Janine M. Benyus (2002) Biomimicry: Innovation Inspired by Nature. Harper Perennial: New York. 308 p.

Allan Savory (1998) Holistic Management: A New Framework for Decision Making Island Press: Washington. 616 p.

Michael Porter's (2015) Value Chain: Unlock your company's competitive advantage. 54 p. Available at: https://www.50minutes.com/title/michael-porters-value-chain/

Howard R. Bowen (2013) Social Responsibilities of the Businessman (University of Iowa Faculty Connections). University Of Iowa Press: Iowa. 298 p.

William McDonough, Michael Braungart (2002) Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things. North Point Press: California. 193 p.

Kevin Elkington (1999) Cannibals With Forks: Triple Bottom Line of 21st Century Business. Wiley: New York. 424 p.

Paul Hawken, Amory Lovins L. Hunter Lovins (2000) Natural Capitalism: Creating the Next Industrial Revolution. US Green Building Council: Washington. 360 p.

R. Edward Freeman (2010) Strategic Management: A Stakeholder Approach. Cambridge University Press: UK. 292 p.

Department of Economic and Social Affairs Sustainable Development. 17 SDGs. URL: https://sdgs.un.org/goals

TOV «Orhanik Milk» ["Organic Milk" LLC]. Available at: https://organic-milk.com.ua

TOV SP «Nibulon» ["Nibulon" JV LLC]. Available at: https://www.nibulon.com

PrAT «Ternopilskyi molokozavod» Molokiia [PJSC "Ternopil milk factory" Molokiya]. Available at: https://molokija.com

TOV «UKRPRODUKT HRUP» [LLC "UKRPRODUKT GROUP"]. Available at: http://ukrproduct.com/kompaniya/about-us/

PrAT «Kyivska kondyterska fabryka «Roshen» [PJSC "Kyiv confectionery factory "Roshen"]. Available at: https://roshen.com

PRAT "ChUMAK" [PJSC"CHUMAK"]. Available at: https://chumak.com

PRAT "OBOLON" [PJSC"OBOLON"]. Available at: https://obolon.ua/ua

Danone. Available at: https://www.danone.com

Nestlé. Available at: https://www.nestle.com

Unilever. Available at: https://www.unilever.com

Beyond Meat. Available at: https://www.beyondmeat.com/en-GB/

Impossible Foods. Available at: https://impossiblefoods.com

BrewDog. Available at: https://www.brewdog.com

Середюк Ю.М., Хринюк О.С. Управління підприємствами на засадах сталого розвитку з метою забезпечення їх довгострокової конкурентоспроможності. Ефективна економіка. 2021. № 11. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105-2021.11.202

Настека М.В. Імплементація принципів сталого розвитку сільськогосподарськими підприємствами України. Науковий вісник Одеського національного економічного університету. 2022. № 11-12 (300-301). С. 14–19. DOI: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2022-11-12-300-301-14-19

Мігус І. Основні тенденції розвитку індустрії 4.0 та її вплив на економічну безпеку держави: міжнародний аспект. Вчені записки Університету «КРОК». 2023. № 1(69). C. 52–59. DOI: https://doi.org/10.31732/2663-2209-2022-69-52-59

Джафарова Е., Карпенко М. Особливості та проблеми впровадження Індустрії 4.0 в Україні. Економіка та суспільство. 2021. № (32). DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-32-19

Ellen MacArthur Foundation. Towards the Circular Economy: Economic and Business Rationale for an Accelerated Transition. 2013. URL: https://www.ellenmacarthurfoundation.org/towards-the-circular-economy-vol-1-an-economic-and-business-rationale-for-an

Stephan Schmidheiny. Changing Course: A Global Business Perspective on Development and the Environment. Mit Pr: Boston, 1992. 373 p.

Janine M. Benyus. Biomimicry: Innovation Inspired by Nature. Harper Perennial: New York. 2002. 308 p.

Allan Savory. Holistic Management: A New Framework for Decision Making Island Press: Washington. 1998. 616 p.

Michael Porter's. Value Chain: Unlock your company's competitive advantage. 2015. 54 p. Available at: https://www.50minutes.com/title/michael-porters-value-chain/

Howard R. Bowen. Social Responsibilities of the Businessman (University of Iowa Faculty Connections). University Of Iowa Press: Iowa. 298 p. 2013.

William McDonough, Michael Braungart. Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things. North Point Press: California. 193 p. 2002.

Kevin Elkington. Cannibals With Forks: Triple Bottom Line of 21st Century Business. Wiley: New York. 1999.424 p.

Paul Hawken, Amory Lovins L. Hunter Lovins. Natural Capitalism: Creating the Next Industrial Revolution. US Green Building Council: Washington. 2000. 360 p.

R. Edward Freeman. Strategic Management: A Stakeholder Approach.. Cambridge University Press: UK. 2010. 292 p.

Department of Economic and Social Affairs Sustainable Development. 17 SDGs. URL: https://sdgs.un.org/goals

ТОВ «Органік Мілк». URL: https://organic-milk.com.ua

ТОВ СП «Нібулон». URL: https://www.nibulon.com

ПрАТ «Тернопільський молокозавод» - Молокія. URL: https://molokija.com

ТОВ «УКРПРОДУКТ ГРУП». URL: http://ukrproduct.com/kompaniya/about-us/

ПрАТ «Київська кондитерська фабрика «Рошен». URL: https://roshen.com

ПРАТ «ЧУМАК». URL: https://chumak.com

ПРАТ «ОБОЛОНЬ». URL: https://obolon.ua/ua

Danone. URL: https://www.danone.com

Nestlé. URL: https://www.nestle.com

Unilever. URL: https://www.unilever.com

Beyond Meat. URL: https://www.beyondmeat.com/en-GB/

Impossible Foods. URL: https://impossiblefoods.com

BrewDog. URL: https://www.brewdog.com

Опубліковано
2024-10-31
Як цитувати
Багмет, В. (2024). ВПРОВАДЖЕННЯ ПРИНЦИПІВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ НА ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ІНДУСТРІЇ 4.0. Підприємництво та інновації, (33), 87-94. https://doi.org/10.32782/2415-3583/33.15