СФЕРА ГОСТИННОСТІ: ЕКОНОМІЧНЕ ТРАКТУВАННЯ КАТЕГОРІЇ
Анотація
Стаття присвячена дослідженню категорії «сфера гостинності» з економічної точки зору, розглядаючи її в контексті різних країн та визначаючи варіації трактування залежно від підходів та економічних контекстів. В статті аналізуються підходи вітчизняних та зарубіжних вчених, які розглядають «сферу гостинності» з різних точок зору, включаючи її характер, зв'язок з соціокультурними процесами та значення в економіці. Особлива увага приділяється економічному трактуванню сфери гостинності у різних країнах. У статті наведено приклади США та Великої Британії, де сфера гостинності відіграє важливу роль у загальному обсязі економіки, забезпечуючи зайнятість та вносячи суттєвий внесок у ВВП. Розглянуто класифікаційні системи, такі як NAICS та SIC, що використовуються для категоризації різних аспектів галузі. У статті аргументовано важливість розуміння сфери гостинності як невід'ємної складової економіки, яка сприяє міжнародній торгівлі та інвестиціям країни. Стаття завершується представленням авторського розуміння категорії «сфера гостинності» на основі КВЕД-2010 та підкресленням її важливості для національної економіки.
Посилання
Беляк А. О., Шлапак А. В. Економічне трактування дефініції «сфера гостинності»: досвід США. Сучасна фінансова політика України: проблеми та перспективи : матеріали Х Всеукраїнської науково-практичної конференції, Київський ун-т імені Бориса Грінченка. Київ, 2022. С. 19–23.
Гончар Л., Беляк А. Нормативно-правове регулювання діяльності підприємств готельно-ресторанного і туристичного бізнесу. Економіка та суспільство. 2021. № 26. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-26-3
Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010 : Наказ; Держспоживстандарт України від 11.10.2010 № 457 // База даних «Законодавство України» / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/vb457609-10 (дата звернення: 22.09.2023)
Мазур В. Індустрія гостинності – ефективний інструмент розвитку туристичного бізнесу. Журнал Європейської економіки. 2015. № 14(3). URL: http://jeej.wunu.edu.ua/index.php/ukjee/article/view/830 (дата звернення: 22.09.2023)
Русавська В. А. (Ред.). Теоретико-практичні підходи до ефективного функціонування ринку готельно-ресторанних послуг: стан, проблеми, тенденції. Видавництво Ліра-К, 2018.
Appelbaum E. Hotel Statistics USA 2022 – Hotel Industry Facts. Family Destinations Guide. URL: https://familydestinationsguide.com/hotel-statistics-usa-2022/ (дата звернення: 22.09.2023)
Beliak A. (2023). Economic interpretation of the definition of "hospitality": the experience of the United Kingdom. Modernization of today’s science: experience and trends: collection of scientific papers «SCIENTIA» with Proc. of the III Intern. Scientific and Theoretical Conf., Feb. 24, 2023. Singapore, Republic of Singapore: European Scientific Platform. Р. 13–15. https://doi.org/10.36074/scientia-24.02.2023 (дата звернення: 22.09.2023)
Cambridge Business English Dictionary. URL: https://dictionary.cambridge.org/us/dictionary/english/hospitality-industry (дата звернення: 22.09.2023)
Griffin, G. G., & Dittmer, P. R. (1992). Dimensions of the Hospitality Industry: An Introduction. Wiley & Sons, Incorporated, John.
Hutton G. (2022). Hospitality industry and Covid19. The House of Commons Library in the UK Parliament. URL: https://researchbriefings.files.parliament.uk/documents/CBP-9111/CBP-9111.pdf (дата звернення: 14.04.2023).
NAICS & SIC Identification Tools. URL: https://www.naics.com/search/ (дата звернення: 22.09.2023)
Office for National Statistics. URL: https://www.ons.gov.uk/ (дата звернення: 17.06.2023).
Oxford Advanced American Dictionary. Hospitality. URL: https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/hospitality?q=hospitality (дата звернення: 11.08.2023).
Pandyak, I. (2016). Phenomenon of hospitality industry: definition, concept, basic approaches, structure. Visnyk of the Lviv University. Series Geography, (50), 277–285. DOI: https://doi.org/10.30970/vgg.2016.50.8714 (дата звернення: 22.09.2023)
Standard Industrial Classification (SIC). United States Department of Labor. URL: http://www.osha.gov/pls/imis/sic_manual.html (дата звернення: 02.09.2023)
Standard Industrial Classification (SIC). URL: https://onsdigital.github.io/dp-classification-tools/standard-industrial-classification/ONS_SIC_hierarchy_view.html (дата звернення: 08.05.2023).
UK Hospitality. URL: https://www.ukhospitality.org.uk/ (дата звернення: 14.02.2023).
Walker, J. R. (1996). Introduction to hospitality. Prentice Hall.
Beliak A., Shlapak A. (2022). Economic interpretation of the definition of "hospitality industry": the US experience. Modern financial policy of Ukraine: problems and prospects: materials of the X All-Ukrainian scientific and practical conf., Borys Grinchenko Kyiv University. Kyiv. P. 19–23. (in Ukrainian)
Honchar, L., & Beliak, A. (2021). Regulatory and legal regulation of the activities of hotel, restaurant and tourism business enterprises. Economy and Society, 26. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-26-3 (in Ukrainian)
Classification of economic activities DK 009:2010: Order of the State Committee of Ukraine for Standardisation and Consumer Protection of Ukraine dated 11.10.2010 No. 457 // Database "Legislation of Ukraine" / Verkhovna Rada of Ukraine. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/go/vb457609-10 (accessed 22 September 2023).
Mazur, V. (2015). The hospitality industry is an effective tool for the development of tourism business. Journal of European Economics, 14(3). Available at: http://jeej.wunu.edu.ua/index.php/ukjee/article/view/830 (accessed 22 September 2023).
Rusavska, V. (Ed.) (2018). Theoretical and practical approaches to the effective functioning of the hotel and restaurant services market: state, problems, trends. Lyra-K Publishing House.
Appelbaum E. Hotel Statistics USA 2022 – Hotel Industry Facts. Family Destinations Guide. Available at: https://familydestinationsguide.com/hotel-statistics-usa-2022/ (accessed 22 September 2023).
Beliak A. (2023). Economic interpretation of the definition of "hospitality": the experience of the United Kingdom. Modernization of today’s science: experience and trends: collection of scientific papers «SCIENTIA» with Proc. of the III Intern. Scientific and Theoretical Conf., Feb. 24, 2023. Singapore, Republic of Singapore: European Scientific Platform. Р. 13–15. DOI: https://doi.org/10.36074/scientia-24.02.2023 (accessed 22 September 2023).
Cambridge Business English Dictionary. Available at: https://dictionary.cambridge.org/us/dictionary/english/hospitality-industry (accessed 22 September 2023).
Griffin, G. G., & Dittmer, P. R. (1992). Dimensions of the Hospitality Industry: An Introduction. Wiley & Sons, Incorporated, John.
Hutton G. (2022). Hospitality industry and Covid19. The House of Commons Library in the UK Parliament. Available at: https://researchbriefings.files.parliament.uk/documents/CBP-9111/CBP-9111.pdf (accessed 14 April 2023).
NAICS & SIC Identification Tools. Available at: https://www.naics.com/search/ (accessed 22 September 2023).
Office for National Statistics. Available at: https://www.ons.gov.uk/ (accessed 17 June 2023).
Oxford Advanced American Dictionary. Hospitality. Available at: https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/hospitality?q=hospitality (accessed 11 August 2023).
Pandyak, I. (2016). Phenomenon of hospitality industry: definition, concept, basic approaches, structure. Visnyk of the Lviv University. Series Geography, 50, 277–285. DOI: https://doi.org/10.30970/vgg.2016.50.8714 (accessed 22 September 2023).
Standard Industrial Classification (SIC). United States Department of Labor. Available at: http://www.osha.gov/pls/imis/sic_manual.html (accessed 2 September 2023).
Standard Industrial Classification (SIC). Available at: https://onsdigital.github.io/dp-classification-tools/standard-industrial-classification/ONS_SIC_hierarchy_view.html (accessed 8 May 2023).
UK Hospitality. Available at: https://www.ukhospitality.org.uk/ (accessed 14 February 2023).
Walker, J. R. (1996). Introduction to hospitality. Prentice Hall.