THE ROLE OF SOCIAL FARMING IN THE INTEGRATION OF AGRICULTURE INTO THE INTERNATIONAL ECONOMIC SPACE: MANAGEMENT ASPECT
Abstract
Having identified European integration as a strategic direction of development, Ukraine undertook to implement a policy of sustainable development and carry out reforms in accordance with the requirements and standards of the EU. The example of the leading European countries testifies in favor of the formation of an entrepreneurial business model based on the principles of social significance. Providing a balance between achieving profit and solving social problems, which is an important condition for sustainable development, is facilitated by social farming. The purpose of the article is to reveal the theoretical and practical aspects of the development of social farming as a factor in the integration of agriculture into the international economic space. The article is devoted to the study of the economic essence of social farming. Attention is focused on the study of existing scientific approaches to the interpretation of the category "social farming", defining the differences between social farming and socially responsible farming. It was determined that social farming is an active entrepreneurial activity aimed at achieving social goals or making a social impact by conducting agricultural activities based on innovative solutions and business models that contribute to the achievement of sustainable development goals. The usefulness of social farming for various subjects and institutions, its role in ensuring the successful integration of agriculture into the international economic space is determined. The article defines the task of managing the integration of agriculture through the activation of social farming. Emphasis is placed on the expediency of implementing the experience of social farming. It has been established that in modern crisis conditions, it is important to create social farming, which will allow to solve emerging social problems in a timely manner. Taking into account the basic conditions of operation, it is worth noting that social farming is multifactorial and controversial, and its role in solving social problems is sensitive.
References
Малік М., Мамчур В. Соціально-економічна орієнтація сімейних фермерських господарств у підприємницькій діяльності. Економіка АПК. 2020. № 27(9). С. 30–41.
Knapik W. The innovative model of Community-based Social Farming (CSF). Journal of Rural Studies. 2018. № 60. P. 93–104.
Nicolosi A., Laganà V-R., Di Gregorio D., Privitera D. Social Farming in the Virtuous System of the Circular Economy. An Exploratory Research. Sustainability. 2021. № 13(2).
Шпикуляк О., Пугачов М., Ксенофонтова К. Розвиток підприємницької діяльності фермерських господарств на засадах європейського зеленого курсу за інституційного впливу умов воєнного стану. Цифрова економіка та економічна безпека. 2024. № 2(11). С. 275–282.
Риковська О.В. Агроекологічний вектор посилення соціальної спрямованості сільськогосподарського виробництва. Український соціум. 2023. № 2 (85). С. 207–219.
Шеленко Д.І., Баланюк І.Ф., Баланюк В.С. Соціальний капітал у розвитку соціального підприємництва. Економіка АПК. 2021. № 11. С. 44–53.
Jarábková J., Chreneková M., Varecha L. Social Farming: A Systematic Literature Review of the Definition and Context. European Countryside. 2022. №14 (3). P. 540–568.
Шпикуляк О., Дюк А., Баланюк І. Управління організаційно-інституційним та ресурсним потенціалом соціальних підприємств у розвитку сільських територій: теоретичний концепт аналізу. Цифрова економіка та економічна безпека. 2023. № 7 (07). С. 136–140.
Гуменюк М.М., Неміш Д.В. Соціальне фермерство як перспектива розвитку сільського господарства. Організаційно-економічні та соціальні складові розвитку підприємництва: зб. матеріалів всеукраїнської науково-практичної конференції. (22 травня 2024 р.). Львів : ЛНУП, 2024. С. 98–100.
Sirenko N., Lunkina T., Burkovska A., Mikulyak K. Prospects for the Development of Small Agricultural Business Entities in the Market Environment. Economic Studies. 2022. No. 31(3). P. 162–175.
Дюк А.А. Соціальна відповідальність у виробничій системі сільськогосподарських підприємств: методичні аспекти оцінювання. Вісник аграрної науки Причорномор'я. 2020. Вип. 1 (105). С. 27–36.
Зінчук Т.О., Левківський Є.В. Корпоративна соціальна відповідальність вертикально інтегрованих структур аграрного бізнесу як умова сталого розвитку. Економіка АПК. 2019. № 1. С. 39–49.
Opinion of the European Economic and Social Committee on ‘Social Farming: Green Care and Social and Health policies’. Official Journal of the European Union. № 56. P. 44–48.
What is social farming. URL: https://www.soengage.eu/module1-what-is-social-farming.
Інклюзивний сільський розвиток в Україні: монографія / за ред. О.М. Бородіної. Київ : ДУ «Ін-т екон. та прогнозув. НАН України», 2020. 257 с.
Лопатинський Ю.М. Розвиток малого та середнього інклюзивного підприємництва. Ефективна економіка. 2023. № 7. URL: https://nayka.com.ua/index.php/ee/article/view/1837
Galardi M., Filugelli L., Moruzzo R., Riccioli F., Mutinelli F., Espinosa Diaz S., Contalbrigo L. Challenges and Perspectives of Social Farming in North-Eastern Italy: The Farmers’ View. Sustainability. 2022. № 14.
Focus Group on Social farming and innovations. 2023. URL: https://eu-cap-network.ec.europa.eu/social-farming-and-innovations_en
На Львівщині створили соціальну ферму, де роблять сир та допомагають дітям з інвалідністю. URL: https://lviv.media/lvivshchyna/75699-na-lvivshini-stvorili-socialnu-fermu-de-roblyat-sir-ta-dopomagayut-dityam-z-invalidnistyu-foto/.
Гуменюк М.М., Шпикуляк О.Г., Неміш Д.В., Шеленко Д.І. Інституціоналізація державної підтримки розвитку малого аграрного підприємництва в умовах воєнного стану: регіональний аспект. Вісник аграрної науки. 2023. № 11. С. 67–76.
Malik M., & Mamchur V. (2020) Socio-economic orientation of family farms in entrepreneurial activity. Ekonomika APK, no. 27(9), pp. 30–41.
Knapik W. (2018) The innovative model of Community-based Social Farming (CSF). Journal of Rural Studies, no. 60, pp. 93–104.
Nicolosi A., Laganà V-R., Di Gregorio D., & Privitera D. (2021) Social Farming in the Virtuous System of the Circular Economy. An Exploratory Research. Sustainability, no. 13(2).
Shpykulyak O., Pugachev M., & Ksenofontova K. (2024) Development of entrepreneurial activities of farms on the basis of the European green course under the institutional influence of martial law conditions. Digital economy and economic security, no. 2 (11), pp. 275–282.
Rykovska O. V. (2023) Agroecological vector of strengthening the social orientation of agriculture. Ukrainian socìum, no. 2(85), pp. 207–219.
Shelenko D., Balaniuk I., & Balaniuk V. (2021) Social capital in the development of social entrepreneurship. Ekonomika APK, no. 28(11), pp. 44–53.
Jarábková J., Chreneková M. & Varecha L. (2022) Social Farming: A Systematic Literature Review of the Definition and Context. European Countryside, no. 14(3), pp. 540–568.
Shpykulyak O., Duke A., & Balanyuk I. (2023) Management of organizational and institutional and resource potential of social enterprises in the development of rural areas: theoretical concept of analysis. Digital economy and economic security, no. 7 (07), pp. 136–140.
Humeniuk M., & Nemish D. (2024) Social farming as a perspective of agricultural development. All-Ukrainian scientific and practical conference. Organizational, economic and social components of entrepreneurship development. Lviv: Lviv National Environmental University, pp. 98–100.
Sirenko N., Lunkina T., Burkovska A., & Mikulyak K. (2022) Prospects for the Development of Small Agricultural Business Entities in the Market Environment. Economic Studies, no. 31(3), pp. 162–175.
Diuk A. (2020) Social responsibility in the production system of agricultural enterprises: Methodical aspects of evaluation. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science, no. 24(1), pp. 27–36.
Zinchuk T., & Levkivskyi Ye. (2019) Corporate social responsibility of vertically integrated entities as a condition of sustainable development . Ekonomika APK, no. 26(1).
Opinion of the European Economic and Social Committee on ‘Social Farming: Green Care and Social and Health policies’. Official Journal of the European Union, no. 56, pp. 44–48.
What is social farming. Available at: https://www.soengage.eu/module1-what-is-social-farming/
Borodina О. М. (Ed.). (2020) Inclusive rural development in Ukraine: monograph. Kyiv: Institute for economics and forecasting of the National Academy of Sciences of Ukraine, p. 257.
Lopatynskyi Yu. M. (2023) Development of small and medium-sized inclusive entrepreneurship. Efficient economy, no. 7.
Galardi M., Filugelli L., Moruzzo R., Riccioli F., Mutinelli F., Espinosa Diaz S., & Contalbrigo L. (2022) Challenges and Perspectives of Social Farming in North-Eastern Italy: The Farmers’ View. Sustainability, no. 14.
Focus Group on Social farming and innovations. (2023). Available at: https://eu-cap-network.ec.europa.eu/social-farming-and-innovations_en
A social farm was created in the Lviv region, where cheese is made and children with disabilities are helped. URL: https://lviv.media/lvivshchyna/75699-na-lvivshini-stvorili-socialnu-fermu-de-roblyat-sir-ta-dopomagayut-dityam-z-invalidnistyu-foto/
Humenyuk, M., Shpykuliak, O., Nemish, D., & Shelenko, D. (2023). Institutionalization of support for state development of small agrarian entrepreneurship under martial law: regional aspect. Bulletin of Agricultural Science, no. 11, pp. 67–76.