АНАЛІЗ РИНКУ М’ЯСА ПТИЦІ В УКРАЇНІ: СУЧАСНИЙ ВЕКТОР У КОНТЕКСТІ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ

Ключові слова: ринок, м’ясо птиці, виробництво, споживання, продовольча безпека, індикатор, рівень самозабезпечення

Анотація

У статті проведено аналіз функціонування і сучасного стану ринку м’яса птиці в Україні. Проаналізовано тенденції на ринку м’яса птиці за останні десять років у розрізі виробництва, реалізації та споживання м’яса птиці. Розглянуто динаміку показників розвитку ринку м’яса птиці, як важливих показників забезпечення продовольчої безпеки країни. Проведено порівняльний аналіз динаміки виробництва і споживання м’яса з динамікою  частки загальних витрат, які витрачено на продукти харчування одним домогосподарством. Розраховано рівень самозабезпеченості м’ясом у державі, як показника співвідношення обсягів виробництва та споживання м’яса та індикатора визначення рівня продовольчої безпеки. Визначено, за результатами проведеного аналізу, що важливим, є встановлення певної рівноваги на ринку м’яса птиці та підвищення рівня самозабезпеченості м’ясом, як основного стратегічного індикатора у забезпеченні продовольчої безпеки країни.

Посилання

Тваринництво в Україні у 2020 році: статистичний збірник. Київ : Державна служба статистики України, 2021. 158 с.

Статистичний щорічник України у 2020 році: статистичний збірник. Київ : Державна служба статистики України, 2021. 453 с.

Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України у 2020 році: статистичний збірник. Київ : Державна служба статистики України, 2021. 59 с.

Ritcie H., Roser M. Meat and Dairy Production: article. 2019. URL: https://ourworldindata.org/meat-production (дата звернення: 16.02.2022).

Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення: Постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.2000р. № 656. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/656-2000-%D0%BF#Text (дата звернення: 2.02.2022).

Вино, корм для тварин та квіти: порівнюємо споживчі кошики в Україні, США та країнах Європи: стаття. URL: https://www.slovoidilo.ua/2020/01/24/infografika/suspilstvo/vyno-korm-tvaryn-ta-kvity-porivnyuyemo-spozhyvchi-koshyky-ukrayini-ssha-ta-krayinax-yevropy (дата звернення: 29.01.2022).

Одінцов М.М., Одінцова О.М. Самозабезпечення як індикатор продовольчої безпеки. Ефективна економіка. 2011. № 4. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=509 (дата звернення: 4.03.2022).

Савченко Т.В. Фактори впливу на структуру споживання продуктів харчування населенням України. Економіка і суспільство. 2016. Вип. 5. С. 304–310.

Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речових та енергіях: наказ Міністерства охорони здоров’я від 03.09.2017 № 1073. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text (дата звернення: 2.02.2022).

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. (2021). Tvarynnytstvo v Ukraini u 2020 rotsi [Livestock in Ukraine in 2020]. Kyiv: Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy.

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. (2021). Statystychnyi shchorichnyk Ukrainy u 2020 rotsi [Statistical Yearbook of Ukraine in 2020]. Kyiv: Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy.

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. (2021). Balansy ta spozhyvannia osnovnykh produktiv kharchuvannia naselenniam Ukrainy u 2020 rotsi [Balances and consumption of basic foodstuffs by the population of Ukraine in 2020]. Kyiv: Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy.

Ritcie H., Roser M. (2019). Meat and Dairy Production: article. URL: https://ourworldindata.org/meat-production (accessed 16 February 2022).

Pro zatverdzhennia naboriv produktiv kharchuvannia, naboriv neprodovolchykh tovariv ta naboriv posluh dlia osnovnykh sotsialnykh i demohrafichnykh hrup naselennia [About the statement of food kits, non-food kits and service kits for major social and demographic groups]: Postanovoiu Kabinetu Ministriv Ukrainy vid 14.04.2000. no 656. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/656-2000-%D0%BF#Text (accessed 2 February 2022).

Vyno, korm dlia tvaryn ta kvity: porivniuiemo spozhyvchi koshyky v Ukraini, SShA ta krainakh Yevropy [Wine, pet food and flowers: we compare consumer baskets in Ukraine, USA and European countries]. URL: https://www.slovoidilo.ua/2020/01/24/infografika/suspilstvo/vyno-korm-tvaryn-ta-kvity-porivnyuyemo-spozhyvchi-koshyky-ukrayini-ssha-ta-krayinax-yevropy (accessed 29 January 2022).

Odintsov M.M., Odintsova O.M. (2011). Samozabezpechennia yak indykator prodovolchoi bezpeky [Self-sufficiency as an indicator of food security]. Efektyvna ekonomika. № 4. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=509 (accessed 4 March 2022).

Savchenko T.V. (2016) Faktory vplyvu na strukturu spozhyvannia produktiv kharchuvannia naselenniam Ukrainy [Factors influencing the structure of food consumption by the population of Ukraine]. Ekonomika i suspilstvo, vol. 5, pp. 304-310.

Pro zatverdzhennja Norm fiziologhichnykh potreb naselennja Ukrajiny v osnovnykh kharchovykh rechovykh ta energhijakh [About the statement of Norms of physiological needs of the population of Ukraine in the basic foodstuff and energies]: nakaz Ministerstva okhorony zdorov'ja vid 03.09.2017 no 1073. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text (accessed 2 February 2022).

Опубліковано
2022-04-29
Як цитувати
Родіна, О. (2022). АНАЛІЗ РИНКУ М’ЯСА ПТИЦІ В УКРАЇНІ: СУЧАСНИЙ ВЕКТОР У КОНТЕКСТІ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ . Підприємництво та інновації, (23), 91-96. https://doi.org/10.37320/2415-3583/23.16
Розділ
Економіка та управління підприємствами