РОЗРОБЛЕННЯ НАПРЯМІВ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Ключові слова: підприємництво, конкурентоспроможність, конкурентні переваги, ринок

Анотація

У статті оцінено управління конкурентоспроможністю та конкурентні переваги підприємства. З проведеної оцінки видно, що підприємство має такі конкурентні переваги, як: якість продукції, відомість серед споживачів, цінова політика та ступінь охоплення ринку. Завдяки цим перевагам підприємство утримує високі конкурентні позиції. Ключовим етапом був аналіз конкурентоспроможності продукції та самого підприємства, який проводився за допомогою побудови Матриці БКГ, багатокутника конкурентоспроможності та розрахунку комплексного коефіцієнта конкурентоспроможності. Аналіз показав, що послуги підприємства є конкурентними майже на всіх етапах свого життєвого циклу і приносять стабільний дохід. Аналіз конкурентоспроможності підприємства показав, що комплексний коефіцієнт конкурентоспроможності з кожним роком збільшується і в 2020 році становив 2,45, тим самим зміцнюючи позиції підприємства на ринку і серед конкурентів. На основі цього аналізу розроблено напрями підвищення конкурентоспроможності підприємства.

Посилання

Бугас Н.В., Босецька О.В. Управління конкурентоспро-можністю підприємства в нестабільному ринковому сере-довищі. Ефективна економіка. 2015. No 11. ULR: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2015_11_31

Валінкевич Н.В., Солотвінський О.А. Теоретичний пі-дхід до управління конкурентоспроможністю підприємства. Молодий вчений. 2014. No 12 (1). С. 84–89.

Геращенко І.О., Шмадченко О.О. Управління конкурен-тоспроможністю підприємства. Вісник економіки транс-порту і промисловості. 2015. Вип. 50. С. 297–301.

Денисюк Т., Сілічєва Н. Шляхи підвищення конкурентоспроможності підприємства. Науковий вісник Одеського національного економічного університету. 2014. No 9. С. 202–205.

Зось-Кіор М.В., Брижань К.О. Управління конкурентоспроможністю підприємства в умовах нестабільності. Міжнародний науковий журнал «Інтернаука». Серія: «Економічні науки». 2017. No 6. С. 62–65.

Касич А.О., Глущенко Д.О. Теоретичні та практичні аспекти управління конкурентоспроможністю підприємства. Економіка та держава. 2016. No 11. С. 65–70.

Михайленко О.В., Орлова К.Г. Система управління кон-курентоспроможністю продукції підприємства. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2017. Вип. 13 (2). С. 114–117.

Савченко Т.В. Вплив факторів зовнішнього середовища на систему управління конкурентоспроможністю підпри-ємства. Науковий вісник Національного гірничого університету. 2015. No 5. С. 142–148.

Терехов Д.С., Блідар О.В. Стратегічне управління конку-рентоспроможністю підприємства. Наука й економіка. 2016. Вип. 2. С. 76–80.

Чебанова Н.В., Ревуцька Л.Є. Стратегічний підхід до управління конкурентоспроможністю підприємства. Віс-ник Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва. Серія: Економічні науки. 2015. No 1. С. 73–79.

Чорна Л.О., Чорна Н.Ю. Стратегічне управління конкурентоспроможністю підприємства — система взає-мозв’язку якісних та кількісних показників розвитку. Інвестиції: практика та досвід. 2015. No 3. С. 15–18.

Яценко І.В. Управління конкурентними стратегіями та конкурентоспроможністю підприємства. Економіка та управління на транспорті. 2016. Вип. 2. С. 270–274.

Zhosan G. Distinctions and features of ISO 9001:2015 standard implementation in the context of social and strategic development of enterprises. Науковий вісник Полісся. – 2017. № 3 (11). Ч. 2. – С. 66–71. DOI: 10.25140/2410-9576-2017-2-3(11)-66-71 Available from: http://nvp.stu.cn.ua/uk/component/k2/item/792-harafonova-o-i-zhosan-g-v-yankovoi-r-v-distinctions-and-features-of-iso-90012015-standard-implementation-in-the-context-of-social-and-strategic-development-of-enterprises.html

Zhosan G. The substantiation of the strategy of social responsibility of the enterprise with the aim of providing efficiency of its activities. Marketing and Management of Innovations, 2017, № 3, pp. 267 – 279 doi: 10.21272/mmi.2017.3–25 Available from: http://mmi.fem.sumdu.edu.ua/journals/2017/3/267-279

Bugas, N.V. and Bosetska, O.V. (2015), «Managing the competitiveness of an enterprise in an unstable market environment», Efektyvna ekonomika, vol. 11, available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2015_11_31 (Accessed 24 January 2020).

Valinkevich, N.V. and Solotvinskyi, O.A. (2014), «Theoretical approach to enterprise competitiveness management», Molodyj vchenyj, vol. 12 (1), pp. 84–89.

Gerashchenko, I.O. and Shmadchenko, O.O. (2015), «Management of enterprise competitiveness», Visnyk ekonomiky transportu i promyslovosti, vol. 50, pp. 297–301.

Denisyuk, T. and Silicheva, N. (2014), «Ways of increasing the competitiveness of the enterprise», Naukovyj visnyk Odes’koho natsional’noho ekonomichnoho universytetu, vol. 9, pp. 202–205.

Zos-Kior, M.V. and Brizhan, K.O. (2017), «Managing enterprise competitiveness in conditions of instability», Mizhnarodnyj naukovyj zhurnal «Internauka». Seriia: «Ekonomichni nauky», vol. 6, pp. 62—65.

Kasich, A.A. and Glushchenko, D.O. (2016), «Theoretical and practical aspects of enterprise competitiveness management», Economy and the state, vol. 11, pp. 65–70

Mikhailenko, O.V. and Orlova, K.G. (2017), «The system of enterprise competitiveness management», Naukovyj visnyk Uzhhorods’koho natsional’noho universytetu. Seriia: Mizhnarodni ekonomichni vidnosyny ta svitove hospodarstvo, vol. 13 (2), pp. 114–117.

Savchenko, T.V. (2015), «Influence of environmental factors on the enterprise competitiveness management system», Naukovyj visnyk Natsional’noho hirnychoho universytetu, vol. 5, pp. 142–148.

Terekhov, D.S. and Blidar, O.V. (2016), «Strategic management of enterprise competitiveness», Nauka j ekonomika, vol. 2, pp. 76–80.

Chebanova, N.V. and Revutskaya, L.E. (2015), «Strategic approach to managing enterprise competitiveness», Visnyk Kharkivs’koho natsional’noho ahrarnoho universytetu im. V. V. Dokuchaieva. Seriia: Ekonomichni nauky, vol. 1, pp. 73–79.

Chorna, L.O. and Chorna, N.Y. (2015), «The strategic management of enterprise competitiveness is a system of correlation of qualitative and quantitative indicators of development», Investytsii: praktyka ta dosvid, vol. 3, pp. 15–18.

Yatsenko, I.V. (2016), «Management of competitive strategies and competitiveness of the enterprise», Ekonomika ta upravlinnia na transporti, vol. 2, pp. 270–274.

Zhosan G. (2017) Distinctions and features of ISO 9001:2015 standard implementation in the context of social and strategic development of enterprises Naukovyi visnyk Polissia. № 3 (11). Ч. 2. С. 66–71. DOI: 10.25140/2410-9576-2017-2-3(11)-66-71 Available from: http://nvp.stu.cn.ua/uk/component/k2/item/792-harafonova-o-i-zhosan-g-v-yankovoi-r-v-distinctions-and-features-of-iso-90012015-standard-implementation-in-the-context-of-social-and-strategic-development-of-enterprises.html

Zhosan G. (2017) The substantiation of the strategy of social responsibility of the enterprise with the aim of providing efficiency of its activities Marketing and Management of Innovations, № 3, pp. 267–279 doi: 10.21272/mmi.2017.3-25 Available from: http://mmi.fem.sumdu.edu.ua/journals/2017/3/267-279

Опубліковано
2020-07-03
Як цитувати
Шульга, М. (2020). РОЗРОБЛЕННЯ НАПРЯМІВ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА. Підприємництво та інновації, (12), 135-141. https://doi.org/10.37320/2415-3583/12.23
Розділ
Економіка та управління підприємствами