СТАН ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН СІЛЬСКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ТА СУБ’ЄКТІВ ПЕРЕРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В УМОВАХ КРИЗИ ВЗАЄМОДІЇ УЧАСНИКІВ АГРАРНОГО РИНКУ

Ключові слова: агропродовольчий сектор, сільськогосподарська сировина, переробна промисловість, конкурентоспроможність, криза, інвестиції

Анотація

В статті розглянуто стан економічних відносин вітчизняних сільськогосподарських підприємств та суб’єктів переробної промисловості в умовах кризи взаємодії учасників аграрного ринку. Охарактеризовано квазікризовий тиск у конкурентному середовищі переробної промисловості. Наведено показники розвитку чинної системи економічних відносин між вітчизняними сільськогосподарськими підприємствами та суб’єктами переробної промисловості з позицій міжгалузевої взаємодії учасників аграрного ринку. Проведено аналіз обсягу виробництва сільськогосподарської сировини зернової і олійної групи в Україні для переробної промисловості у 2018–2023 роках. Проаналізовано обсяг виробництва сировини тваринного походження для м’ясопереробної промисловості України за 2018–2023 роки. Досліджено структуру імпорту та експорту продуктів м’ясопереробки в Україні за 2019-2023 роки. Оцінено кризовий рівень конкурентоспроможності переробної промисловості України. Унаочнено фінансовий процес виробничо-технологічного циклу в м’ясопереробних підкомплексах, об’єднаних з сільськогосподарськими підприємствами за 2019-2023 роки (в середньому по регіону України без урахування окупованих територій). Представлено динаміку змін обсягу приватних іноземних інвестицій у м’ясопереробні агрохолдинги України за 2019–2023 роки. Порівняно обсяги реалізації продукції м’ясопереробними агрохолдингами на українському та зовнішньому ринках за 2019–2023 роки. Зроблено висновок, що для нейтралізації кризових явищ конкурентоспроможності вітчизняних м’ясопереробних агрохолдингів в цілісній системі економічних відносин з вітчизняними сільськогосподарськими підприємствами, які входять до їх структури, треба дотримуватись оптимальних орієнтирів виробничо-технологічного циклу та врахувати рівень фінансової підтримки як приватних інвесторів, так і держави при пільговому кредитуванні, що призведе до зміцнення позицій на ринку. Подальші наукові розвідки мають стати корисними у напрямку розробки антикризових стратегій міжгалузевої взаємодії учасників аграрного ринку.

Посилання

Сільське господарство України. 2021. Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 04.07.2024).

Гринчуцький В.І., Блащак Б.Я. Харчова промисловість України: сучасний стан, тенденції та перспективи розвитку. Інноваційна економіка. 2018. №. 9-10. С. 51–60.

Ринок молочної продукції України. 2021. Trademastergroup. URL: https://trademaster.ua/articles/312870 (дата звернення: 03.07.2024).

Statistical publication of the Regions of Ukraine. 2018. Kyiv: State statistics service of Ukraine. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2018/zb/11/zb_ru1ch2018.pdf (дата звернення: 03.07.2024).

Statistical Publication "Ukraine in Figures" for 2020. 2021. Kyiv: State statistics service of Ukraine. URL: http://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2021/zb/07/zb_Ukraine%20in%20figures_20e.pdf (дата звернення: 01.07.2024).

Держпідтримка-2021: Уряд відновив підтримку суб’єктів господарювання АПК шляхом часткової компенсації відсотків за користування кредитами. Урядовий портал. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/derzhpidtrimka-2021-uryad-vidnoviv-pidtrimku-subyektiv-gospodaryuvannya-apk-shlyahom-chastkovoyi-kompensaciyi-vidsotkiv-za-koristuvannya-kreditami (дата звернення: 02.07.2024).

Швець Ю.О., Бутенко А.А. Аналіз сучасного стану харчової промисловості України на внутрішньому та зовнішньому ринках. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія: Економіка і менеджмент. 2018. Вип. 30. С. 71–74.

Trusova N.V., Tanklevska N.S., Synchak V.P., Prystemskyi O.S., Tereshchenko M.A. State Support of Agro-Insurance of Agricultural Risks in the Market of Goods Derivatives of Ukraine. Industrial Engineering & Management Systems. 2020. № 19(1). С. 93–102.

Yavorska T., Kostyuk O., Kostyuk M., Tsviliy S., Ogloblina V. The determinants of neutralizing the influence of the production risks of agricultural enterprises on the competitiveness of the processing industry. Food. Science. Technology. Quality. 2024. Вип. 31. № 2(139). С. 211–239.

State Statistics Service of Ukraine (2021) Agriculture of Ukraine. Available at: http: www.ukrstat.gov.ua (accessed July 4, 2024).

Hrynchutskyi V. I. and Blashchak B. Ya. (2018) Food industry of Ukraine: current status, trends and prospects. Innovative Economy, vol. 9-10, pp. 51–60.

Trademastergroup (2021) Market of dairy products in Ukraine. Available at: https://trademaster.ua/articles/312870 (accessed July 3, 2024).

State Statistics Service of Ukraine (2018) Statistical publication of the Regions of Ukraine" Kyiv, Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2018/zb/11/zb_ru1ch2018.pdf (accessed July 5, 2024).

State Statistics Service of Ukraine (2021) Statistical Publication "Ukraine in Figures" for 2020, Kyiv". Available at: http://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2021/zb/07/zb_Ukraine%20in%20figures_20e.pdf (accessed July 1, 2024).

State Support (2021) The government has restored support for agribusiness entities by partially compensating interest on loans". Available at: https://www.kmu.gov.ua/news/derzhpidtrimka-2021-uryad-vidnoviv-pidtrimku-subyektiv-gospodaryuvannya-apk-shlyahom-chastkovoyi-kompensaciyi-vidsotkiv-za-koristuvannya-kreditami (accessed July 2, 2024).

Shvets Yu. O. and Butenko A. A. (2018) Analysis of the current state of the food industry of Ukraine on the internal and external markets‖. Naukovyi visnyk Mizhnarodnoho humanitarnoho universytetu. Seriia: Ekonomika i menedzhment, vol. 30, pp. 71–74.

Trusova N. V., Tanklevska N. S., Synchak V. P., Prystemskyi O. S. and Tereshchenko M. A. (2020) State Support of Agro-Insurance of Agricultural Risks in the Market of Goods Derivatives of Ukraine. Industrial Engineering & Management Systems, vol. 19(1), pp. 93–102.

Yavorska T., Kostyuk O., Kostyuk M., Tsviliy S. and Ogloblina V. (2024) The determinants of neutralizing the influence of the production risks of agricultural enterprises on the competitiveness of the processing industry". Food. Science. Technology. Quality, vol. 31, no. 2(139), pp. 211–239.

Опубліковано
2024-07-30
Як цитувати
Цвілий, С., Михайлик, Д., & Бублей, Г. (2024). СТАН ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН СІЛЬСКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ТА СУБ’ЄКТІВ ПЕРЕРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В УМОВАХ КРИЗИ ВЗАЄМОДІЇ УЧАСНИКІВ АГРАРНОГО РИНКУ. Підприємництво та інновації, (32), 117-122. https://doi.org/10.32782/2415-3583/32.18