ІННОВАЦІЇ В СИСТЕМІ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА

Ключові слова: інновації, розвиток, підприємства готельного господарства, екологічні інновації, «зелена» економіка

Анотація

Однією з найважливіших запорук успішного розвитку підприємств готельної галузі є впровадження у практику діяльності інновацій. Конкурентну перевагу в нинішніх умовах здобудуть ті підприємства, що зуміють першими та якнайкраще підлаштуватися до нових реалій та правил гри. У статті обґрунтовано необхідність упровадження інновацій у практику діяльності підприємств готельної галузі. Визначено їх суть та наведено основні функції. З-поміж багатьох видів у статті розглянуто одні з найпоширеніших: інфраструктурні та технологічні інновації. Інфраструктурні інновації передбачають відхід від традиційного формату будівлі або місця розташування закладу. Сфера прояву технологічних інновацій надзвичайно широка і включає в себе як застосування нових інформаційних систем у маркетинговій політиці, так і впровадження нових технологічних засобів, що покликані зробити максимально комфортним перебування та привернути увагу гостя. У статті особливу увагу присвячено аналізу екологічних інновацій, який розглядаємо як підвид у складі технологічних. Визначено суть та сфери впровадження екологічних інновацій у практику функціонування підприємств готельної галузі.

Посилання

Official web site of programme Green Key. URL: http://www.greenkey.global/green-key-sites (дата звернення: 29.01.2021).

Pijak Jana. 25 High Tech Hotel Innovations. URL: https://www.trendhunter.com/slideshow/hotel-innovations/ (дата звернення: 29.01.2021).

Tourism investing in energy and resource efficiency. United Nations Environment Programme. URL: http://biodiv.unwto.org/en (дата звернення: 29.01.2021).

Бутік-готель Giraffe Manor: сніданок із жирафами. URL: http://www.travel.ru/wow/giraffe_manor.html (дата звернення: 05.01.2021).

Готель всередині собаки Dog Bark Park Inn, Коттонвуд (штат Айдахо), США. URL: http://www.mirkrasiv.ru/articles/gostinica-vnutri-sobaki-dog-bark- park-inn-kotonvud-shtat-aidaho-ssha.html (дата звернення: 05.01.2021).

Грибанова Д.А. Использование инноваций в деятельности гостиничных предприятий. Современные инновации. 2018. № 3(31). С. 41–43.

Духовная Л.Л., Холодцова И.И. Инновационные технологии в гостиничном бизнесе. Сервис в России и за рубежом. 2014. № 7. C. 58–73.

Камушков О.С., Ткач В.О., Язіна В.А. Інновації світового готельного господарства. Причорноморські економічні студії. 2019. Вип. 48(2). С. 52–55. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bses_2019_48(2)__11 (дата звернення: 18.10.2020).

Печерица Е.В. Зарубежный опыт применения экологических инноваций в средствах размещения. Национальные интересы: приоритеты и безопасность. 2013. № 34(223). С. 49–60.

Печерица Е.В. Российский опыт применения экологических инноваций в средствах размещения (на примере Северо-Западного федерального округа). Национальные интересы: приоритеты и безопасность. 2013. № 42(231). С. 38–45.

Печерица Е.В. Теоретические и практические аспекты внедрения инноваций в туризме и гостиничном бизнесе. Физическая культура. Спорт. Туризм. Двигательная рекреация. 2016. Т. 1. № 2. С. 34–41.

Роскошь во всем: подводный отель в Дубаи. URL: https://planetofhotels.com/guide/ru/blog/roskosh-vo-vsem-podvodnyj-otel-v-dubai.

Устойчивое развитие предприятия, региона, общества: инновационные подходы к обеспечению : монография / под общ. ред. д-ра экон. наук, профессора О.В. Прокопенко. Польша : Drukarnia i Studio Graficzne Omnidium, 2014. 474 с.

Official web site of programme Green Key. Available at: http://www.greenkey.global/green-key-sites (accessed 29 January 2021).

Pijak Jana. 25 High Tech Hotel Innovations. Available at: https://www.trendhunter.com/slideshow/hotel-innovations/ (accessed 29 January 2021).

Tourism investing in energy and resource efficiency. United Nations Environment Programme . Available at: http://biodiv.unwto.org/en (accessed 29 January 2021).

Butik-gotel` “Giraffe Manor”: snidanok z zhy`rafamy [Giraffe Manor Boutique Hotel: Breakfast with giraffes]. Available at: http://www.travel.ru/wow/giraffe_manor.html (accessed 29 January 2021).

Gotel vseredyni sobaky “Dog Bark Park Inn”, Kottonvud (shtat Ajdaxo), SShA [Hotel inside the dog "Dog Bark Park Inn", Cottonwood (Idaho), USA]. Available at: http://www.mirkrasiv.ru/articles/gostinica-vnutri-sobaki-dog-bark-park-inn-kotonvud-shtat-aidaho-ssha.html (accessed 29 January 2021).

Gribanova D. A. (2018) Ispolzovanie innovatsiy v deyatel'nosti gostinichnykh predpriyatiy [Using of innovations in the activities of hotel enterprises]. Modern innovation, vol. 3, no. 3, pp. 41–43.

Dukhovnaya L.L., Kholodtsova I. I. (2019) Innovatsionnye tekhnologii v gostinichnom biznese [Innovative technologies in the hotel business]. Service in Russia and abroad, no 7, pp. 58–73.

Kamushkov O.S., Tkach V.O., Yazina V.A. (2019) Innovaciyi svitovogo gotelnogo gospodarstva [Innovations of the world hotel industry]. Black Sea Economic Studies, vol 48, no. 2, pp. 52–55. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bses_2019_48(2)__11 (accessed 27 January 2021).

Pecheritsa E.V. (2013) Zarubezhnyy opyt primeneniya ekologicheskikh innovatsiy v sredstvakh razmeshcheniya [Foreign experience in the application of environmental innovations in accommodation facilities]. National interests: priorities and security, vol. 34, no. 223, pp. 49–60.

Pecheritsa E.V. (2013) Rossiyskiy opyt primeneniya ekologicheskikh innovatsiy v sredstvakh razmeshcheniya (na primere Severo-Zapadnogo federal'nogo okruga) [Russian experience in the application of ecological innovations in accommodation facilities (on the example of the North-Western Federal District)]. National interests: priorities and security, vol. 42, no. 231, pp. 38–45.

Pecheritsa E.V. (2016) Teoreticheskie i prakticheskie aspekty vnedreniya innovatsiy v turizme i gostinichnom biznese [Theoretical and practical aspects of innovation in tourism and hotel business]. Physical culture. Sport. Tourism. Motor recreation, vol. 1, no. 2, pp. 34–41.

Roskosh vo vsem: podvodnyy otel v Dubai [Luxury in everything: an underwater hotel in Dubai]. Available at: https://planetofhotels.com/guide/ru/blog/roskosh-vo-vsem-podvodnyj-otel-v-dubai (accessed 29 January 2021).

Prokopenko O.V. (2014) Ustoychivoe razvitie predpriyatiya, regiona, obshchestva: innovatsionnye podkhody k obespecheniyu [Sustainable development of an enterprise, region, society: innovative approaches to ensuring]. Poland: «Drukarnia i Studio Graficzne Omnidium». (in Russian)

Опубліковано
2021-02-26
Як цитувати
Капліна, Т., & Красномовець, В. (2021). ІННОВАЦІЇ В СИСТЕМІ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА. Підприємництво та інновації, (16), 63-66. https://doi.org/10.37320/2415-3583/16.10
Розділ
Економіка та управління підприємствами